sâmbătă

Cetatea Sighisoara



Cetatea Sighisoara este considerata si astazi a fi cea mai frumoasa cetate locuita din sud-estul Europei.


chitara



Turnul cu Ceas a fost construit ca turn al intrarii principale.

Pe ambele fatade ale turnului exista cate un cadran urias de ceasornic si nisele cu figurine. Nisa de pe fatada dinspre cetate (foto sus) contine urmatoarele figurine: jos in stanga Pacea cu trompeta si ramura de maslin; in dreapta tobosarul care bate sferturile si orele intr-o `toba` de bronz; la mijloc cele doua statui feminine mari, cu rochii albastre, reprezentand Dreptatea si Justitia; la acelasi nivel mai sunt doua figurine mici care reprezentau Ziua si Noaptea, marcand de fapt ziua de lucru a meseriasilor din cetate.


In nisa de pe fatada dinspre Orasul de Jos avem urmatoarele: jos in dreapta Calaul; in stanga cel de-al doilea tobosar care marcheaza scurgerea timpului.Deasupra lor se afla o instalatie rotativa pe care sunt fixate cele sapte figurine de stejar pictat reprezentand cele sapte zile ale saptamanii,cu vestimentatia si atributele unor divinitati din Panteonul greco-roman si german,purtand pe cap simboluri din alchimia medievala. Prima atestare documentara a ceasului si a figurinelor dateaza din 1648.


In imagine Costinela, eu si Dan, care de altfel desi mai au inca buletine de Sighisoara, se aflau ca si mine in vizita (actualmente rezidenti in Toronto).


Casa Vlad Dracul
este una din cele mai vechi cladiri din cetate, se afla in stanga micii piete a Turnului cu Ceas. Cladirea are un aer de simplitate si a fost in trecut locuinta oficiala, apartinand primarului sau judelui regal al cetatii. Aici s-a stabilit intre anii 1431-1435 Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran. La etaj a fost instalat Muzeul armelor, care a fost ulterior mutat. Acum cladirea este restaurant.
Imaginea de mai jos este din holul restaurantului.








Clãdirea hotelului, dateazã din 1520, fiind in trecut casã parohialã, si primãrie, pãstreazã si azi urmele traiului nobil din trecut - pictura din sala de conferinte din 1575 prezentând scene de vânãtoare, sau arhitectura si mobilierul diferite din fiecare incãpere.


Cetatea este inconjurata de 9 turnuri dintre care amintim: Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Giuvaergiilor,




Sighisoara, a fost inclusa din anul 1999 in patrimoniul UNESCO, este un oras medieval european, ale carui vechi edificii si cladiri sunt inca functionale si bine pastrate.