miercuri

Delta 2007



Asa arata acea dimineata de vara, cand am plecat din tabara organizata "La Rosu".



Pentru EL

”Pentru el” este o executie care nu a trecut neobservata anul acesta la TIFF 2009 la sectiunea ”Zilele Filmului Romanesc”, in cadrul galei Festivalului International de Film Transilvania, castigand premiul pentru ,,Cel mai bun scurt metraj romanesc”.



Desi mi s-a parut initial sec, apoi frustrant, iar la final m-a facut sa rad. Totusi cu ceva luni in urma circula pe net un filmulet asemanator, de data asta real, cu o pitzipoanca care dansa in fatza unei camere web, finalul fiind indentic. Eu consider scenariul un pic plagiat, lipsit de imaginatie.

Am gasit filmuletul... se numeste "Strip tease periculos" Vizualizati-l si trage-ti concluziile. http://www.youtube.com/watch?v=InfB0ej6bJc

Fata galbena care rade



Un scurtmetraj prezentat la Locarno Interntional Film Festival 2008, Warsaw Interntaional Film Festival 2008, Transilvania International Film Festival 2008. A câştigat secţiunea de scurt metraje de la Belgrade Film Festival 2009, premiul 2 la Trieste Film Festival 2009 şi secţiunea de cel mai bun scenariu la HBO TIFF script contest 2007.

joi

Ceahlau Reloaded




Celtic - Carrickfergus


N-as fi crezut ca la nici o saptamana de la ultima urcare ( Durau - Fantanele - Durau ) voi face inca una, de data asta din Izvorul Muntelui, pe traseul numit Poiana Maicilor, traseu cotat de dificultate medie, dar lung ca durata cca 4,5 - 5 ore.


Au trecut mai mult de 10 ani de cand am mai mers pe acest traseu. E de nerecunoscut. Ceea ce numeam candva poiana, e acum o adevarata pepiniera de braduti; de la 30 cm la 2 m, iar de cand Ceahlaul a devenit Parc National si nu mai au voie sa faca ciobanii stane, zona e parca alta. Dupa un popas binemeritat, am plecat mai departe. Ca niciodata prognoza meteo s-a adeverit ... a inceput sa ploua, marunt, dupa amiaza, ceea ce spre bucuria mea, a fost un lucru bun, ne-a mai racorit.

La cabana .... lume multa, cazare .... o camera de doua locuri. Incearca sa culci 13 oameni pe 2 locuri. Intr-un tarziu s-au gasit ceva saltele in podul cabanei ... superrr, mi-am zis, dar nu de alta nu mai erau locuri nici pe bancile din sala de mese.


S-a dormit .... repede :)


Se pare ca a fost mai greu la coborare, sa fi fost din cauza caldurii?

sâmbătă

Cetatea Sighisoara



Cetatea Sighisoara este considerata si astazi a fi cea mai frumoasa cetate locuita din sud-estul Europei.


chitara



Turnul cu Ceas a fost construit ca turn al intrarii principale.

Pe ambele fatade ale turnului exista cate un cadran urias de ceasornic si nisele cu figurine. Nisa de pe fatada dinspre cetate (foto sus) contine urmatoarele figurine: jos in stanga Pacea cu trompeta si ramura de maslin; in dreapta tobosarul care bate sferturile si orele intr-o `toba` de bronz; la mijloc cele doua statui feminine mari, cu rochii albastre, reprezentand Dreptatea si Justitia; la acelasi nivel mai sunt doua figurine mici care reprezentau Ziua si Noaptea, marcand de fapt ziua de lucru a meseriasilor din cetate.


In nisa de pe fatada dinspre Orasul de Jos avem urmatoarele: jos in dreapta Calaul; in stanga cel de-al doilea tobosar care marcheaza scurgerea timpului.Deasupra lor se afla o instalatie rotativa pe care sunt fixate cele sapte figurine de stejar pictat reprezentand cele sapte zile ale saptamanii,cu vestimentatia si atributele unor divinitati din Panteonul greco-roman si german,purtand pe cap simboluri din alchimia medievala. Prima atestare documentara a ceasului si a figurinelor dateaza din 1648.


In imagine Costinela, eu si Dan, care de altfel desi mai au inca buletine de Sighisoara, se aflau ca si mine in vizita (actualmente rezidenti in Toronto).


Casa Vlad Dracul
este una din cele mai vechi cladiri din cetate, se afla in stanga micii piete a Turnului cu Ceas. Cladirea are un aer de simplitate si a fost in trecut locuinta oficiala, apartinand primarului sau judelui regal al cetatii. Aici s-a stabilit intre anii 1431-1435 Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran. La etaj a fost instalat Muzeul armelor, care a fost ulterior mutat. Acum cladirea este restaurant.
Imaginea de mai jos este din holul restaurantului.








Clãdirea hotelului, dateazã din 1520, fiind in trecut casã parohialã, si primãrie, pãstreazã si azi urmele traiului nobil din trecut - pictura din sala de conferinte din 1575 prezentând scene de vânãtoare, sau arhitectura si mobilierul diferite din fiecare incãpere.


Cetatea este inconjurata de 9 turnuri dintre care amintim: Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Giuvaergiilor,




Sighisoara, a fost inclusa din anul 1999 in patrimoniul UNESCO, este un oras medieval european, ale carui vechi edificii si cladiri sunt inca functionale si bine pastrate.


vineri

Criza financiara

Deunazi tot navigand din blog in blog, sa vad ce mai barfeste lumea, dau peste urmatoarea ; sa-i spun istorioara. Sa ma ierte respectivul bloger ca nu-i pomenesc numele, mi-a placut povestioara, drept pentru care o pun intre ghilimelele de rigoare :


" Intr-un oras mic din Romania, la singurul hotel din oras, care de cand a venit criza peste noi era gol, vine un turist american. Intreaba cat costa o camera, dar receptionerul in loc de 100 de RON cat ar fi fost costul camerei ii cere 100 USD in incercarea de a se mai scoate si el din foame. Americanul ii da 100 USD, dar cu amendamentul ca urca sa vada camera si daca nu ii place vine inapoi si isi cauta cazare in alta parte. Receptionerul, imediat dupa plecarea ameicanului spre camera, ia suta si se duce la barul hotelului unde i-o da barmanului in contul datoriei pe care o avea la el. Barmanul bucuros, nu sta pe ganduri si cu suta se duce peste drum la amanet unde ii lasa pentru ceasul de aur pe care il amanetase cu 2 luni in urma. Amanetistul, la randul sau, iese din amanet si se duce la prima masina de politie de pe strada unde da suta politistului, pentru a scapa si el de datoria avuta a acesta. Politistul se duce la o prostituata de pe centura orasului si ii da suta in schimbul serviciilor prestate de-a lungul ultimelor 2-3 luni. Prostituata vazandu-se cu banii, da fuga la hotel si da 100 USD receptionerului, multumindu-i ca l-a lasat in camera cu cel mai important client al ei, un parlamentar. Dupa iesirea prostituatei din receptia hotelului, coboara americanul din camera total nemultumit de ce gasise si isi cere suta inapoi. Receptionerul ii da suta zambind si spunandu-i: MULTUMIM CA NE-ATI DEBLOCAT FINANCIAR ORASUL!"

E tare NU?

joi

Plimbare pe ... Ceahlau


Titus Constantin-Chitara mea

E sambata, o dimineata placuta de mai. Mi-am pregatatit un mic rucsacel si impreuna cu Andrei, am hotarat sa facem o scurta "plimbare" pe Ceahlau. Zis si facut. La 10 iesim din casa (cam tarziu) la 11 eram deja pe traseul Lutu Rosu.
Dat fiind faptul ca Andrei era la prima lui urcare pe "Acoperisul Moldovei", si are doar 9 ani, urcusul pana la cabana a durat cca 3,5 ore.
Desi au trecut 6 ani de cand am fost ultima data la Dochia - ultima oara am urcat noaptea - am observat ca, ceva, ceva, s-a schimbat. Parca nu mai sunt atat de multe gunoaie. Oare turistul s-a mai civilizat? A inteles ca trebuie sa fie in armonie cu natura?; sau poate a gasit un alt loc de "recreere" unde se poate ajunge mai usor cu masina, cu gratarul, cu berea si micii.
Un lucru care personal mie mi-a placut, a fost plasarea pe tot parcursul traseului a unor plancarde, cu evidentierea acelor "puncte de interes" cu tot felul de explicatii scrise si ilustrate. N-a fost o simpla plimbare, am urcat si am coborat in aceeasi zi, dar daca eu sunt obisnuit cu astfel de traseu, pentru Andrei a fost un adevarat maraton.
Odata ajuns acasa nu ia mai trebuit nimic ... direct in pat si somn de voie.

sâmbătă

Carti de vizita

Cautam niscaiva informatii pe net despre cum ar fi mai bine sa arate o carte de vizita, sau mai bine zis, ce sa contina si ce nu, si am dat de acest site unde poti sa-ti realizezi, oriunde te-ai afla, si fara prea multa "stiinta" o carte de vizita. Simpluta ce-i drept dar ... merita.

După cum vedeţi în captura de mai sus, aveţi posibilitatea să alegeţi o imagine (logo), care trebuie să fie printre formatele comune (ex: JPG, PNG…). Apoi aveţi 10 linii de text care ar trebui să vă fie suficiente pentru a da datele esenţiale despre Dvs. Nişte minime setări posibile sunt date de butoanele pentru text îngroşat, înclinat, respectiv trei dimensiuni posibile. În nici 3 minute poţi să ai deja cartea de vizită “configurată”. Click pe Download pentru a o descărca în format PDF. Mai rămâne să deschizi fişierul şi să tipăreşti. Vor fi 12 pe o pagină. Succes!