duminică

Bucuriile Zapezii - dar fara zapada !

22-24 februarie ... "mare concurs mare" ... la Izvoru Muresului - "Bucuriile Zapezii" organizator Costica de la CTM Hasmas Balan.






Pregatit pentru scena ... privire enigmatica, zambet misterios ....







Iata unul dintre concurenti la festivitatea de premiere.




Astia am fost toti :-)

La intoarcere ne-am abatut din drum pentru a vizita Castelul Contelui Lazar (acum muzeu) din satul Lazarea.

Alaturi de Manastirea Franciscana si Biserica Fortificata, Castelul este unul din cele mai importante obiective turistice ale zonei. Castelul Contelui Lazar este una din cele mai impunatoare resedinte nobiliare din Ardeal.

In turnul portii se gaseste o inscriptie cu litere gotice din anul 1532 (Cristus Maria 1532). Cel mai vechi turn de locuit dateaza din 1450. Trei dintre turnurile din colturi sunt de forma rectangulara regulata, iar al patrulea, cel din nord-vest are sapte colturi. Pe latura sudica, in centru se afla bastionul de poarta, inconjurat de pereti ornati bogat in stil renascentist, pe care se pot observa urmele picturilor murale decorative.

Castelul si-a capatat forma finala in timpul lui Lazar Istvan (fiul lui Lazar Andras), care a copilarit impreuna cu principele Bethlen Gabor, ulterior unul din oamenii de incredere al acestuia, judecatorul regal al scaunului Ciucului, Gheorghenilor si Casinului, cel care a prezidat adunarea nationala secuiasca din Lutita din anul 1596. Stema lui se gaseste pe peretele sudic, pe bastionul din stanga portii, impreuna cu inscriptia "1632", anul incheierii constructiei. In curte sunt o serie de constructii partial in ruina: bucataria, locuinta personalului de deservire, cuptorul, cazarma, fantana, atelierul de fierarie si grajdurile.
Intre anii 1590-1594 in acest castel si-a petrecut copilaria una din cele mai importante personalitati transilvane, principele Bethlen Gabor. Castelul a fost devastat in 1707 de trupele austriece ca represalii pentru sprijinul acordat de contele Lazar Ferenc luptatorilor pentru libertate. Castelul a fost renovat apoi de Lazar Ferenc. Lui este atribuita si constructia "palatului mare" (sala cavalerilor), unde se tineau ani la rand sedintele Scaunului. Cu moartea sa se incheie perioada de glorie a castelului. Incendiile din 1748 si 1872 au contribuit decisiv la degradarea constructiei, in care au fost oaspeti printre altele domnitorii Moldovei Petru Rares (1527-1538) si Mihnea Voda (1660).
Castelul, Incepand cu anul 1967 este renovat treptat. S-au terminat lucrarile la cladirea principala folosita azi ca galerie de arta, Sala Cavalerilor (Sala de Consiliu), Bastionul Berzelor, este in renovare "Casa Femeilor" şi "Bastionul cu Branza". Sala Cavalerilor este mobilată cu mobilier sculptat cu motive populare locale, cu steme transilvănene, lampi si alte elemente de decor din fier forjat, opera mesterilor populari. Tavanul pictat din lemn a fost de asemenea reconstruit.




Niciun comentariu: