vineri

Fiscalitate


        Într-o dimineaţă, stăpânitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: „Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”. Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii. „Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci: „Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela”. Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse: „Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere”. Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului: „Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela”. Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă. Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost: „Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”. 
Zis şi făcut. Întors la şeful său, străjerul se lăudă: „Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”. Primul străjer merse la stolnic: „M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”. Stolnicul - repede la paharnic: „Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”. Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic: „Iată, cei patru galbeni
mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”. Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui: „Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.
Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: „Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!”

luni

Sibiu ... noaptea


Piata Mare - dreapta Palatul Brukenthal, fata - Casa Generalilor

PIATA MARE

Aici este centrul istoric al Sibiului, prima dată menţionat în 1411 ca piaţă de cereale. Exista din anul 1366 odată cu finalizarea celei de-a 3-a centuri de fortificaţii a oraşului. Începând din sec. 16, Piaţa Mare a devenit centrul cetăţii. 


noi...  TuRistii .... Tiberiu, Cezar, Adrian, Corneliu si eu (in spatele aparatului foto)


Casa Artelor - Piata Mica

alee pietruita
Piata Mica - fragment
Biserica Catolica - Piata Mare

Turnul Sfatului vazut dinspre Piata Mica
Este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale oraşului Sibiu. 

Are acest nume deoarece apăra poarta de intrare în cea de a doua incintă, situată în imediata apropiere a clădirii ce adăpostea primăria Sibiului, menţionată în documente la 1324 .


Podul Minciunilor - Piata Mica

Podul, construit după demolarea caselor ce se întindeau până aproape de Turnul Sfatului şi deschiderea (după anul 1851) accesului carosabil din direcţia “Oraşului de jos”, a fost inaugurat în anul 1860, la un an după confecţionare.
Este primul pod din fonta din România!


Muzeul Farmaciei - Piata Mica

Conventia anuala


duminică

"Lira" lui Costica

An de an, Costica Sleru organizeaza concursul "Bucuriile Zapezii", si parca, an de an, tot mai putina lume isi onoreaza promisiunea de a veni.


partieeee....


 - Ne vedem la vara, in jurul focului, in Hasmas! ne ademeneste Costica,  convins ca de data asta, vor ajunge si mai multi participanti, mai multe cluburi, mai multi tineri ....


Am revazut, cu placere, Castelul Contelui Lazar ... ca tot ne era in drum.


desene rupestre ... pe hartie

Sunetul, parca-i acelasi ... 

... eternitatea ... fierului forjat

        

cavalerii mesei ...

a la ciocane...

joi

Lansare de carte !

"Doar cine a călcat hotarele pădurii şi i-a ascultat freamătul liniştit ori cine a petrecut noaptea lângă foc, împărţind cu ortacii poveşti şi întâmplări bătrâne ştie ce înseamnă vânătoarea! E freamăt de codru şi susur de ploaie, e un munte înveşmântat în ceaţa pe care puţini o răzbat."
                                                            Bogdan Danila





PE CĂRĂRILE VÂNATULUI este o încercare de a surprinde o mică parte din trăirile vânătoreşti ce dau culoare vieţii.




101 povesti de spus la gura sobei - cum marturiseste autorul - toate adunate intr-o prima carte ...